Niedobór składników odżywczych
Najnowsze wytyczne dietetyczne mówią, że wielu z nas nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych. Brakuje czterech ważnych składników odżywczych: wapnia, potasu, błonnika pokarmowego i witaminy D. Te składniki odżywcze pomagają zachować zdrowie i powinieneś jeść ich więcej.
Co to jest niedobór składników odżywczych?
Porady żywieniowe mogą być mylące. Jedz więcej tego, mniej tamtego. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo – ale nie za dużo. Nic dziwnego, że wiele osób ma tak zwane niedobory żywieniowe, w których w ich diecie brakuje wystarczającej ilości niezbędnych składników odżywczych. Jakich składników odżywczych naprawdę potrzebujesz i ile? A jakich kluczowych składników odżywczych brakuje większości ludzi?
Cztery składniki odżywcze, których potrzebujesz – i gdzie je znaleźć
Oto bliższe spojrzenie na te cztery składniki odżywcze, ile potrzebujesz i niektóre z najlepszych źródeł, zgodnie z ostatnimi wytycznymi.
Konkretne dzienne ilości każdego składnika odżywczego są oparte na zalecanym dziennym spożyciu kalorii dla dorosłych mężczyzn i kobiet, którzy nie muszą tracić ani przybierać na wadze. Na przykład:
- Kobiety w wieku od 19 do 50 lat powinny dążyć do 1 800 do 2 000 dziennych kalorii, a kobiety w wieku 51 lat i starsze 1 600 kalorii
- Mężczyźni w wieku od 19 do 50 lat powinni dążyć do 2 200 do 2 400 kalorii, a osoby w wieku 51 lat i starsze 2 000 kalorii.
Oczywiście konkretne zapotrzebowanie na kalorie zależy od osoby, ale liczby te oferują rozsądne oszacowanie.
Jedzenie jest zawsze preferowanym źródłem, ponieważ zapewnia inne niezbędne witaminy i minerały potrzebne do optymalnego zdrowia. Jeśli jednak masz problemy z jedzeniem sugerowanych pokarmów, skontroluj się z lekarzem, czy suplementy są opcją.
Należy pamiętać, że wymienione porcje tych produktów nie są zalecanymi rozmiarami porcji. Ale powinny pomóc ci uzyskać więcej z czterech porcji w codziennej diecie.
Wapń
Ile: kobiety: 1,000 do 1,200 miligramów (mg); mężczyźni: 1 000 mg
Gdzie go znaleźć? 8 uncji zwykłego, beztłuszczowego jogurtu: 488 mg; 1 szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub mleka sojowego: 301 do 305 mg; 1 szklanka gotowanego szpinaku: 245 mg; 1/2 szklanki tofu: 434 mg.
Potas
Ile: kobiety: 2 600 mg; mężczyźni: 3 400 mg
Gdzie go znaleźć? 1 szklanka gotowanej fasoli lima: 969 mg; 1 średni pieczony ziemniak ze skórką: 926 mg; 1 szklanka gotowanego squasha żołędziowego: 896 mg; 1 średni banan: 451 mg; 3 uncje tuńczyka skipjack: 444 mg.
Błonnika
Ile? kobiety od 22 do 28 mg; mężczyźni: 28 do 34 mg
Gdzie go znaleźć? 1 szklanka rozdrobnionych płatków pszennych: 6,2 mg; 3 szklanki popcornu: 5,8 mg; 1/2 szklanki granatowej lub białej gotowanej fasoli: 9,3 do 9,6 mg; 1 szklanka jagód (maliny, jeżyny, jagody): 6,2 mg do 8 mg.
Witamina d
Ile? kobiety i mężczyźni: 600 jednostek międzynarodowych (J.M.)
Gdzie go znaleźć? 85g lekkiego tuńczyka w puszkach; 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego; 1 szklanka 1% mleka; 226g beztłuszczowy jogurt naturalny; 1 szklanka 100% soku pomarańczowego.
Często zapominamy jak ważna jest dieta. Regularne aktywność fizyczna i zbilansowana dieta są kluczem do zdobycia pięknej sylwetki. Pamiętaj, żeby po treningu zjeść zdrowy posiłek i wypić odpowiednio nawodnić organizm.
Zaufaj profesjonalistom z siłowni PROHAB w Kaliszu i zmień swoje życie.
Źródło : http://www.health.harvard.edu/blog/4-essential-nutrients-are-you-getting-enough-2021031622124