Mikrobiom

zdrowa-dieta-zdrowe-jelita

Mikrobiom chroni

Mikrobiom składa się z genów mikroorganizmów (bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów) znajdujących się w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim i grubym. Normalna flora jelitowa – inny termin określający mikrobiom – chroni swojego ludzkiego gospodarza. Aby mikrobiom rozkwitał, musi istnieć właściwa równowaga, a zdrowe gatunki dominują nad mniej zdrowymi.

Naukowcy nie do końca rozumieją, w jaki sposób mikrobiom wpływa na ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość i cukrzyca typu 2. Wiele czynników, w tym różnice między poszczególnymi osobami i indywidualnymi dietami, sprawiło, że jest to trudny obszar do zbadania.

Dieta wpływa na mikrobiom, a mikrobiom wpływa na ryzyko choroby

Badanie wykazało, że na zdrowie mikrobiomu wpływa dieta, a skład mikrobiomu wpływa na ryzyko skutków zdrowotnych. Wyniki pokazały, że określone drobnoustroje jelitowe były związane z określonymi składnikami odżywczymi, żywnością, grupami żywności i ogólnym składem diety. Warunki zdrowotne, takie jak choroby serca, cukrzyca typu 2, otyłość i ogólny stan zapalny, wydawały się być najbardziej dotknięte zmianami mikrobiomu pod wpływem diety.

Na przykład mniej zdrowe wzorce żywieniowe (desery mleczne, niezdrowe mięso, przetworzona żywność) wspierały gatunki jelit, które były związane z pomiarami poziomu cukru we krwi, cholesterolu i stanów zapalnych, które są znacząco związane z wyższym ryzykiem zdarzeń sercowych, udarów i cukrzycy typu 2.

W przeciwieństwie do tego, bardziej zróżnicowany mikrobiom jelitowy był związany ze zdrowymi wzorcami żywieniowymi (warzywa o wysokiej zawartości błonnika, takie jak szpinak i brokuły, orzechy oraz ryby i jaja, był powiązany z pomiarami związanymi z niższym ryzykiem niektórych chorób przewlekłych. Ponadto badanie wykazało, że wielonienasycone tłuszcze (występujące w rybach, orzechach włoskich, dyni, nasionach lnu i chia, słoneczniku, krokoszu barwierskiego i nieuwodornionych olejach sojowych) wytwarzają zdrowe gatunki jelit związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych.

Minimalnie przetworzona dieta roślinna jest dobra dla mikrobiomu i zmniejszenia ryzyka choroby

Badanie wykazało, że spożywanie większej ilości nieprzetworzonych pokarmów roślinnych – owoców, warzyw, orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych – pozwala mikrobiomowi jelitowemu rozwijać się. Niektóre pokarmy zwierzęce, takie jak ryby i jaja, są również korzystne. Unikanie niektórych pokarmów zwierzęcych, takich jak czerwone mięso i bekon, produkty mleczne i wysoko przetworzona żywność (nawet przetworzone pokarmy roślinne, takie jak sosy, pieczona fasola, soki lub słodzone cukrem napoje i desery) zapobiega kolonizacji jelit przez mniej zdrowe gatunki jelitowe.

Ważne jest, aby pamiętać, że jakość żywności ma znaczenie; przetworzona lub ultra przetworzona żywność pochodzenia roślinnego nie była związana z siedliskami drobnoustrojów jelitowych. Wybierając żywność, zastanów się, czy są one przetworzone, czy nieprzetworzone, a także czy są pokarmem roślinnym czy zwierzęcym.

Pomocne może być również myślenie w kategoriach wzorców żywieniowych, a nie poszczególnych pokarmów lub grup żywności. Wzorce posiłków, które podkreślają pokarmy korzystne dla mikrobiomu, to pełnowartościowe, roślinne wzorce żywieniowe. Należą do nich diety wegańskie (bez produktów zwierzęcych) i wegetariańskie plus jajka. Pescatarianism wzór jedzenia, w którym tłuste i białe ryby są mięsem z wyboru, jest również dobry dla mikrobiomu.

Nacisk na minimalnie przetworzone pokarmy roślinne pozwala mikrobiomowi jelitowemu rozwijać się, zapewniając ochronę przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, cukrzyca, choroby metaboliczne i otyłość lub zmniejszając ryzyko ich wystąpienia.

Często zapominamy jak ważna jest dieta. Regularne aktywność fizyczna i zbilansowana dieta są kluczem do zdobycia pięknej sylwetki. Pamiętaj, żeby po treningu zjeść zdrowy posiłek i wypić odpowiednio nawodnić organizm.

Zaufaj profesjonalistom z siłowni PROHAB w Kaliszu i zmień swoje życie.

Źródło : http://www.health.harvard.edu/blog/diet-disease-and-the-microbiome-2021042122400