Dieta wegańska i paleo
Jedzenie naszych przodków ograniczało się do tego co sami upolowali lub zebrali. My mamy nieograniczony wybór. Idziemy do sklepu i możemy kupić wszystko. Tylko co wybrać, żeby było to zdrowe?
Dieta wegańska i paleo to dwie skrajnie różne diety. Wegańska jest zdrowsza dla środowiska, ale która ma lepszy wpływ na nasz organizm?
Dieta wegańska i paleo
Zarówno dieta wegańska, jak i dieta paleo mogą mieć dobry wpływ dla zdrowia, pod warunkiem, że jej składniki zostaną odpowiednio dobrane. Zdrowa dieta może przybierać różne formy. Nie ma jednej najlepszej diety. Każdy człowiek jest inny, dlatego każda dieta może różnie wpływać na jego organizm.
Dieta paleo
Tradycyjna dieta paleo pozwala jeść chude mięso i zachęca do zdrowych tłuszczów i niskoglikemicznych pokarmów roślinnych, ale wyklucza wszystkie całe lub rafinowane ziarna, rośliny strączkowe, niektóre zdrowe owoce i warzywa oraz nabiał. Wykluczanie całych grup żywności nie jest zalecane przez ekspertów ds. Żywienia – i tutaj możesz przegapić zdrowy błonnik, witaminy z grupy B, witaminę D, wapń i świetne źródło białka roślinnego.
Dieta wegańska
Do tradycyjnej diety wegańskiej zaliczamy zboża i rośliny strączkowe. Dieta ta zachęca do zdrowych tłuszczów i szerokiej gamy pokarmów roślinnych, ale wyklucza mięso, nabiał i inne produkty zwierzęce. Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D i wapnia może nie być łatwe, ale głównym problemem jest niedobór witaminy B12 , chyba że stosujesz suplementy.
Dlaczego obie diety są zdrowe?
Każdy z tych planów żywieniowych zawiera dużo warzyw i zmniejsza spożycie wysoko przetworzonej żywności. Zawierają wysokiej jakości tłuszcze (orzechy, nasiona, awokado, oliwa z oliwek) i węglowodany (owoce i warzywa, choć wybór jest bardziej ograniczony na diecie paleo). Wysokiej jakości białko może być dostarczane przez rośliny (rośliny strączkowe i soja do diety wegańskiej) lub zwierzęta (ryby, chude mięso hodowane w sposób zrównoważony, drób, jaja i nabiał do diety paleo). Jeżeli odpowiednio zbilansujesz dietę, tak aby dostarczyć wszystkie witaminy, minerały i błonnik, możesz sam wybrać dietę, którą chcesz stosować. Wiele badań wskazuje, że najważniejsza jest jakość spożywanej żywności. I to, żeby wykluczyć ze swojej diety przetworzoną żywność.
Pięć zasad prawidłowego odżywiania
- Dużo roślin. Pokarmy roślinne – warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona – oferują bogactwo witamin i minerałów. Mają również błonnik i związki zdrowotne zwane fitochemikaliami: naturalne substancje w roślinach, które oferują ludziom szereg korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Połowa talerza przy każdym posiłku powinna składać się z tych produktów.
- Odpowiednie białko. Liczne badania pokazują, że ważne jest, aby jeść wystarczającą ilość białka. Niektóre sposoby na uzyskanie tego białka są zdrowsze niż inne. Ludzie, którzy ograniczają ilości spożywanego mięsa, mają zwykle niższe ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Źródła białka roślinnego (fasola, soczewica, żywność sojowa, orzechy, nasiona) i owoce morza oferują najwięcej korzyści zdrowotnych. Uzyskanie wystarczającej ilości białka, wraz z aktywnością fizyczną, jest ważne dla pozostania silnym, zdrowym i niezależnym.
- Minimalnie przetworzona żywność. Badanie National Institutes of Health z 2019 r. ostatecznie wykazało, że spożywanie diety bogatej w ultra przetworzoną żywność powoduje przyrost masy ciała i niezdrowe zmiany poziomu cukru we krwi i cholesterolu. Włącz całą żywność (nieprzetworzoną żywność, taką jak brokuły, jabłka i migdały) i minimalnie przetworzoną żywność (taką jak jogurt naturalny, tuńczyk w puszkach i naturalne masło orzechowe). Przetwarzanie ma tendencję do usuwania składników odżywczych przy jednoczesnym dodawaniu dodatkowych tłuszczów, cukrów i sodu, nie wspominając o innych dodatkach i konserwantach.
- Ograniczone tłuszcze nasycone, dodane cukry i sód. Zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do mniej niż 10% dziennych kalorii. To samo dotyczy dodanych cukrów. Jeśli masz dietę 2000 kalorii dziennie, oznacza to, że nie więcej niż 200 kalorii dziennie powinno pochodzić z dodanych cukrów. Jeśli chodzi o sód, utrzymuj go poniżej 2 300 miligramów dziennie.
- Równowaga. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na składniki odżywcze, ważne jest, aby wybierać różnorodne pokarmy bogate w składniki odżywcze we wszystkich grupach żywności i w ich obrębie. Wybór pokarmów bogatych w składniki odżywcze pomaga uzyskać potrzebne składniki odżywcze bez przyjmowania zbyt wielu kalorii.
Jeżeli będziesz trzymać się tych pięciu zasad to wiedz, że bez względu, na to którą dietę wybierzesz, to będzie ona zdrowa dla Twojego ciała. Zawsze konsultuj się ze swoim trenerem personalnym, ponieważ doradzi Ci, czy dana dieta jest dla Ciebie odpowiednia. Warto też robić regularnie wyniki podstawowych badań.
Trenerzy personalni z PROHAB Kalisz zapraszają na treningi.
Źródło: https://www.health.harvard.edu/blog/vegan-and-paleo-pluses-and-minuses-to-watch-202108022560