Warto jeść orzechy włoskie

 

Wszystkie odmiany orzechów są pełne ważnych składników odżywczych. Warto jeść orzechy włoskie, gdyż są szczególnie dobre dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Włącz do swojej diety orzechy, które są chrupiące, sycące i aromatyczne.

Niższy poziom szkodliwych tłuszczów we krwi, brak dodatkowej wagi

Najnowsze badania wskazują na to, że zjadacze orzecha włoskiego mieli niższy poziom tych mniejszych cząstek (LDL). Mieli również obniżony poziom lipoprotein o średniej gęstości (IDL), które są również związane ze wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego. I chociaż ćwierć szklanki posiekanych orzechów włoskich ma około 190 kalorii (a pół szklanki to około 380 kalorii), zjadacze orzechów włoskich nie mają żadnych dodatkowych kilogramów.

Wcześniejsze badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie jedzą orzechy, są mniej narażeni na choroby serca, a wiele badań koncentrowało się szczególnie na orzechach włoskich. W 2018 roku dr Tobias i współpracownicy opublikowali metaanalizę i systematyczny przegląd badań, w których zbadano, w jaki sposób jedzenie orzechów włoskich wpływa na lipidy we krwi danej osoby i inne zagrożenia związane z sercem. Przegląd obejmował 26 kontrolowanych badań z udziałem łącznie ponad 1000 osób. Okazało się, że diety wzbogacone orzechem włoskim doprowadziły do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów, najczęstszej formy tłuszczu we krwi.

Co jest specjalnego w orzechach włoskich?

Chociaż wszystkie orzechy są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, orzechy włoskie są szczególnie bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA). Jest to prekursor kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA występujących w tłustych rybach, które są znane ze swoich właściwości chroniących serce. Nasze ciała przekształcają ALA w EPA i DHA, chociaż skuteczność tego różni się w zależności od osoby.

Co więcej, orzechy włoskie są zwykle spożywane na surowo. Mają więc większe zdolności przeciwutleniające niż orzechy, które są zwykle spożywane pieczone. (Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać lub zmniejszać utlenianie uszkadzające tętnice, które przyczynia się do chorób serca).

Dodawanie orzechów włoskich do diety

Warto zauważyć, że FDA zezwala na kwalifikowane oświadczenie zdrowotne dotyczące niektórych orzechów (w tym orzechów włoskich). Żywność wytwarzana z nich może zawierać następujące stwierdzenie: “Spożywanie diety, która zawiera jedną uncję orzechów dziennie, może zmniejszyć ryzyko chorób serca”. Uncja orzechów włoskich to około garść lub jednej czwartej filiżanki.

Orzechy włoskie są świetnym dodatkiem do płatków owsianych, sałatek, pieczywa i naleśników!

Zadbaj o swoje zdrowie. Zdrowo się odżywiaj i regularnie uprawiaj sport!

Zapraszamy do Prohab Kalisz na treningi personalne i fizjoterapię.

 

Źródło: www.health.harvard.edu/blog/walnuts-a-worthy-addition-to-your-daily-diet-202111172640