Recepta na owoce i warzywa

Czy spotkałeś się z przepisaniem recepty na owoce i warzywa? Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najlepsze źródło witamin. W Ameryce przeprowadzono ciekawe badanie, w którym badana grupa otrzymywała specjalne kupony na zdrową żywność.

Jak przeprowadzono badanie?

badaniu zebrano dane dotyczące dziewięciu różnych programów na receptę dotyczących produktów wydawanych w 22 lokalizacjach w kilkunastu stanach w całym kraju. Do badania zakwalifikowano ogółem około 2000 dorosłych i 1800 dzieci z dzielnic o niskich dochodach. Uczestnicy otrzymali bony lub karty na zakup produktów o wartości od 15 do 300 dolarów miesięcznie (w zależności od wielkości rodziny). Brali także udział w zajęciach żywieniowych.

Programy trwały od czterech do dziesięciu miesięcy. Na początku i na końcu każdego programu uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące spożycia owoców i warzyw oraz stanu zdrowia. W ankietach pytano także o brak bezpieczeństwa żywnościowego, czyli brak dostępu do żywności wystarczającej do zaspokojenia podstawowych potrzeb. U niektórych uczestników programu rejestrowano ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, wzrost i wagę.

Jakie były ustalenia?

W ramach programu przepisywania produktów dorośli zjadali prawie jedną dodatkową filiżankę owoców i warzyw dziennie; dzieci zjadały dodatkową ćwierć filiżanki dziennie. U dorosłych zmiany te były związane z niższym ciśnieniem krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi i niższym poziomem cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Naukowcy udokumentowali także spadek wskaźnika masy ciała (BMI) wśród osób dorosłych z otyłością.

Wszystkie świetne rezultaty, prawda? Cóż, może nie.

„Ze względu na ograniczenia badania, w tym brak grupy porównawczej – co jest standardową praktyką w badaniach nad dietą – trudno udowodnić potencjalne korzyści zdrowotne” – mówi dr Thorndike. Ponadto badacze oparli się na technikach statystycznych, aby uwzględnić wysoki odsetek brakujących danych z niektórych programów, co również mogło wypaczyć wyniki.

Trudno sobie wyobrazić, jak codzienne spożywanie dodatkowej porcji produktów może obniżyć wartość BMI w ciągu sześciu miesięcy, mówi dr Thorndike. „Jednak istnieje wiele mocnych danych, które potwierdzają, że zdrowa dieta, zwłaszcza zawierająca dużo owoców i warzyw, wiąże się z mniejszą częstością występowania niemal wszystkich chorób przewlekłych, w tym chorób serca, nowotworów i demencji” – dodaje.

Najważniejsze

Chociaż badanie to jest błędne, jest interesujące i podkreśla potrzebę poprawy jakości diety wszystkich Amerykanów, zwłaszcza tych, którzy borykają się z dodatkowymi barierami ze względu na swoją sytuację finansową.

„Bardzo wierzę w produkcję leków na receptę” – mówi dr Thorndike, „a część mojej misji badawczej polega na określeniu najlepszego sposobu ich zaprojektowania i dostarczenia, aby ludzie mogli uzyskać jak największe korzyści zdrowotne”.

Badanie pomaga również zwiększyć świadomość na temat braku bezpieczeństwa żywnościowego. Na początku badania ponad połowa gospodarstw domowych uczestniczących w badaniu zgłaszała brak bezpieczeństwa żywnościowego. Wśród wszystkich uczestników zgłoszone wskaźniki braku bezpieczeństwa żywnościowego spadły o jedną trzecią pod koniec programu w porównaniu z jego początkiem.

„Wszyscy musimy przyznać, że wiele osób jest mniej zdrowych, ponieważ nie mają dostępu do żywności potrzebnej do zapobiegania chorobom lub ich leczenia lub nie mogą sobie na nie pozwolić” – mówi dr Thorndike. Kolejnym pomocnym rozwiązaniem może być rozszerzenie uwagi poza produkty i „przepisywanie” innych rodzajów zdrowej żywności, takiej jak produkty pełnoziarniste i chude białka, dodaje.

Podsumowanie od Prohab Kalisz

Bardzo dobrym rozwiązaniem, z którym spotkałam się w sklepach z żywnością jest przecenianie owoców i warzyw. Kupując jedzenie zawsze wybieramy taką, która jest świeża, wygląda najlepiej, ale czasami warto wydać trochę mniej i kupić również dobre jedzenie. Przy okazji nie marnujemy żywności.

Myślę, że ciekawym rozwiązaniem byłoby, aby lekarze zamiast przepisywać leki na receptę, informowali swoich pacjentów co powinni zmienić w swojej diecie, aby dostarczyć potrzebne witaminy i minerały. “Do swojej diety proszę włączyć brokuł i kiwi, aby uzupełnić braki kwasu foliowego” – brzmi świetnie, taka recepta na owoce i warzywa.

Źródło: https://www.health.harvard.edu/blog/produce-prescriptions-may-promote-better-heart-health-202310182983