Czy diety roślinne mogą obniżyć ryzyko raka prostaty?

Nowe badanie dostarcza zachęcających dowodów.

Czy chcesz jeść zdrowszą dietę, pomagając jednocześnie ratować planetę? Spróbuj zostać wegetarianinem. Unikniesz wspierania przemysłu hodowli zwierząt, który emituje ogromne ilości gazów cieplarnianych, a żywność, którą spożywasz, obniży twoje szanse na rozwój chorób serca i cukrzycy.

Diety roślinne są również związane z niższym ryzykiem niektórych nowotworów. Ale co konkretnie z rakiem prostaty?

Naukowcy opublikowali wyniki kompleksowego przeglądu literatury na temat diet roślinnych i ryzyka raka prostaty. Doszli do wniosku, że oprócz korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i jakości życia, diety roślinne mogą poprawić wyniki raka prostaty.

Rośliny zawierają szereg związków przeciwnowotworowych, takich jak flawonoidy, garbniki i resweratrol. Z drugiej strony gotowanie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonego) wytwarza dwa rodzaje czynników rakotwórczych: aminy heterocykliczne, które powstają podczas smażenia na patelni, oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są wytwarzane przez grillowanie lub grillowanie.

Naukowcy odpowiedzialni za ten nowy przegląd ocenili 32 badania oceniające możliwe powiązania między dietą roślinną a niższym ryzykiem raka prostaty. Jedna trzecia badań miała charakter obserwacyjny, co oznacza, że badania opierały się na wcześniej istniejących informacjach zawartych w bazach danych i rejestrach zdrowia. Pozostałe badania miały charakter interwencyjny; Uczestnikami tych badań byli pacjenci z rakiem prostaty, którzy byli obserwowani w czasie, aby sprawdzić, czy zmiany w diecie, ćwiczenia, zarządzanie stresem i inne interwencje związane ze stylem życia doprowadzą do lepszych wyników.

Ogólnie rzecz biorąc, badania skłaniały się ku korzystnym efektom spożywania posiłków roślinnych. Większość badań obserwacyjnych wykazała, że roślinożercy rozwijali raka prostaty rzadziej niż osoby jedzące mięso. A 60% badań interwencyjnych wykazało, że poziomy antygenu specyficznego dla prostaty (PSA) rosły wolniej u osób jedzących rośliny w porównaniu do osób jedzących mięso. Wzrost PSA sugeruje, że rak prostaty pogarsza się lub nawraca u mężczyzn, którzy byli już leczeni z powodu tej choroby.

Komentarz i kontekst

Autorzy przeglądu wyróżnili dowody na PSA, a także lepszy ogólny stan zdrowia i opóźnione potrzeby dodatkowego leczenia raka prostaty wśród roślinożerców, aby poprzeć wniosek, że diety wegetariańskie są ochronne. Jednak nadal potrzebne są badania kliniczne na dużą skalę, aby potwierdzić związek, ostrzegł dr Stephen Freedland, urolog i dyrektor Centrum Zintegrowanych Badań nad Rakiem i Stylem Życia w Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles.

W kolejnym artykule redakcyjnym w październiku ubiegłego roku dr Freedland i jego współautorzy podkreślili niedociągnięcia w istniejących danych. Na przykład badania interwencyjne cytowane w ostatnim artykule przeglądowym są małe (mniej niż 100 osób każdy), a obserwacje trwają nie dłużej niż rok, a dowody obserwacyjne nie są jednomyślne, biorąc pod uwagę, że niektóre badania nie wykazały związku między ryzykiem raka prostaty a dietą wegetariańską, podczas gdy inne przyniosły mieszane wyniki.

Kolejnym problemem jest brak konsensusu co do tego, co stanowi dietę roślinną. Definicje mogą wahać się od ekstremalnych wegańskich, do półwegetariańskich, lub głównie roślinnych, gdzie dozwolone jest spożycie mięsa. Rzeczywiście, jedna z interwencji cytowanych w przeglądzie została opisana jako “wzrost żywności pochodzenia roślinnego i tłustych ryb oraz zmniejszenie lub eliminacja białka pochodzenia zwierzęcego na lądzie”.

“To, czego naprawdę potrzebujemy w tej dziedzinie, to bardziej rygorystycznie zaprojektowane, dobrze kontrolowane randomizowane badania kliniczne” – mówi dr Freedland. “Musimy ustalić, czy dieta jest naprawdę ochronna, czy też wegetarianie i weganie są po prostu bardziej świadomi zdrowia pod innymi względami. Czy ćwiczą więcej? Czy mają lepszy dostęp do opieki zdrowotnej? Czy żyją w miejscach o lepszej jakości powietrza? To są pytania, na które musimy odpowiedzieć”.

Pomimo tych ograniczeń dr Freedland opisał dowody łączące wegetarianizm i niższe ryzyko raka prostaty jako intrygujące i zachęcające. W międzyczasie radzi, że najlepszą strategią stylu życia w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jest unikanie otyłości. “To właśnie tam mamy najlepsze dowody“, mówi.

Prohab

Każdy powód jest dobry, aby zmienić swoje nawyki prowadzące do zdrowego stylu życia. Im bardziej będziesz przykładać się do dbania o swoje zdrowie ( regularny ruch i odpowiednia dieta), tym lepsza będzie jakość Twojego życia.

 

Źródło: https://www.health.harvard.edu/blog/can-plant-based-diets-lower-your-risk-of-prostate-cancer-202212162867