Przeciwzapalne i zdrowe produkty na każdą porę roku

473da591-1ddc-4b45-b0d2-0f29dcb59ef0

Jagody i arbuz latem, jarmuż i buraki zimą. Przepis na pokarmy przeciwzapalne, może się zmieniać wraz z porami roku.

Twoje serce, mózg, a nawet stawy mogą czerpać korzyści z przeciwzapalnych i zdrowych produktów na każdą porę roku. Naukowcy uważają, że ich wpływ na stan zapalny może być znaczący.

Zapalenie: Jak pomaga i szkodzi ciału

Zapalenie jest częścią mechanizmu gojenia twojego ciała – powodem, dla którego twoje kolano spuchło i zmieniło kolor na czerwony, gdy je zraniłeś. Ale ten proces naprawy zapalnej może czasami pójść nie tak, trwając zbyt długo i szkodząc zamiast pomagać. Kiedy stan zapalny jest spowodowany ciągłym problemem, może przyczynić się do problemów zdrowotnych. Z biegiem czasu stan zapalny wynikający z przewlekłego stresu, otyłości lub zaburzeń autoimmunologicznych może potencjalnie wywoływać stany, takie jak zapalenie stawów, choroby serca lub rak. Może również uszkodzić mózg. Naukowcy odkryli związek między wyższym poziomem stanu zapalnego w mózgu a podwyższonym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych i upośledzenia. Regularne dodawanie pokarmów przeciwzapalnych do diety może pomóc w wyłączeniu tego procesu.

Trzy diety, które działają przeciwzapalnie

Jeśli chodzi o żywność przeciwzapalną, celem powinno być włączenie jak największej liczby do ogólnej diety. “Obecnie kładziemy nacisk na wzorce żywieniowe, ponieważ wydaje się, że interakcje między żywnością a ich kombinacjami mają większy wpływ niż poszczególne pokarmy” – mówi McCormick.

W szczególności trzy diety, zawierają odpowiednią mieszankę elementów: dieta śródziemnomorska, dieta DASH i alternatywny indeks zdrowego odżywiania. Diety te są podobne, ponieważ kładą nacisk na pokarmy, o których wiadomo również, że są przeciwzapalne, takie jak kolorowe owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i masło orzechowe. Ale co równie ważne, diety te eliminują również żywność – taką jak wysoko przetworzone przekąski, czerwone mięso i słodkie napoje – które mogą zwiększać poziom markerów stanu zapalnego w organizmie, w tym substancji zwanej białkiem C-reaktywnym.

Produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i oleje zdrowe dla serca mogą być całorocznymi podstawami, ale mieszaj i dopasowuj owoce i warzywa, aby uzyskać większą różnorodność. Poniżej przeciwzapalne i zdrowe produkty na każdą porę roku.

Zimowe supergwiazdy przeciwzapalne

W mroźnych zimowych miesiącach myśl na zielono. Wiele zielonych warzyw liściastych występuje w tym sezonie, w tym jarmuż. Warzywa korzeniowe, takie jak buraki, to kolejna świetna i odporna zimowa opcja. Sięgnij po słodkie ziemniaki i rzepę. Inne opcje do wypróbowania to owoce kiwi, brukselka, cytryny, pomarańcze i ananas.

Wiosenne supergwiazdy przeciwzapalne

Kiedy nadejdą wiosenne miesiące, poszukaj szparagów, moreli, awokado, rabarbaru, marchwi, grzybów i selera, a także świeżych ziół.

Letnie supergwiazdy przeciwzapalne

Lato to najlepszy czas dla wielu rodzajów produktów, a będziesz miał wiele możliwości wyboru. Jagody są świetną opcją przeciwzapalną. Spróbuj różnych odmian jagód, jeżyn i truskawek. Jedz agrest i jagody! Sięgnij także po wiśnie, bakłażana, cukinię, arbuza, fasolkę szparagową, melona spadziowego, brzoskwinie i śliwki.

Jesienne supergwiazdy przeciwzapalne

Chrupiące jabłko, to pierwszy produkt, który kojarzy się z jesienią. Ale istnieje również wiele innych produktów przeciwzapalnych, takich jak kapusta, kalafior, czosnek, pasternak, groch, imbir i wszystkie rodzaje sałaty.

O ile to możliwe, kiedy wybierasz pokarm przeciwzapalny, spróbuj zastąpić go zdrową opcją. Na przykład zamień babeczkę na sałatkę ze świeżych owoców jagodowych lub talerz frytek na pieczone słodkie ziemniaki. Dokonywanie drobnych transakcji w diecie może z czasem przynieść duże korzyści zdrowotne.

Żyj w zgodzie z natura i jej darami. Pamiętaj o regularnym ruchu. Zdrowe odżywianie i regularne treningi, to podstawa zdrowia.

Zacznij zdrowo żyć z Prohab Kalisz.

 

Źródło: http://www.health.harvard.edu/blog/anti-inflammatory-food-superstars-for-every-season-202111302648