Jedzenie awokado obniża ryzyko chorób serca

Trzy ciemnozielone całe awokado i dwa jasnozielone pół awokado, jeden trzymający pestkę, ułożone jak płatki kwiatu na żółtym tle

Lubisz awokado? Jedzenie jednego w tygodniu awokado obniża ryzyko chorób serca.

Kremowy, jasnozielony miąższ awokado jest pełen składników odżywczych ściśle związanych ze zdrowiem serca. Teraz długoterminowe badanie wykazało, że spożywanie co najmniej dwóch porcji tego popularnego owocu tygodniowo wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Jedzenie awokado obniża ryzyko chorób serca – najnowsze wyniki badań?

Podczas 30-letniej obserwacji naukowcy udokumentowali 9 185 zawałów serca i 5 290 udarów mózgu wśród uczestników. W porównaniu z osobami, które nigdy lub rzadko jadły awokado, ci, którzy jedli co najmniej dwie porcje tygodniowo, mieli o 16% niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i 21% niższe ryzyko wystąpienia zawału serca lub powiązanego problemu z powodu choroby wieńcowej. (Choroba wieńcowa odnosi się do zwężenia lub zablokowania naczyń krwionośnych, które zaopatrują serce; jest to najczęstszy rodzaj choroby sercowo-naczyniowej.)

Co sprawia, że awokado jest dobrym wyborem dla zdrowia serca?

Awokado Hass, które ma ciemnozieloną, szampańską skórę, jest najpopularniejszą odmianą. Awokado są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik i kilka mikroelementów związanych ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego:

  • Kwas oleinowy. Ten jednonienasycony tłuszcz występuje również w oliwkach. Pół awokado ma około 6,5 grama kwasu oleinowego lub mniej więcej tyle samo, co w łyżce oliwy z oliwek. Badania pokazują, że zastąpienie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone (takie jak masło, ser i mięso) pokarmami bogatymi w tłuszcze nienasycone (takie jak awokado, orzechy i nasiona) pomaga obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, kluczowego winowajcy choroby wieńcowej.
  • Włókno. Jedna porcja awokado zapewnia do 20% dziennego zalecanego spożycia błonnika, składnika odżywczego, którego często brakuje w typowej diecie. Diety bogate w błonnik mogą obniżyć ryzyko chorób serca nawet o 30%, prawdopodobnie dlatego, że błonnik pomaga obniżyć nie tylko poziom cholesterolu, ale także ciśnienie krwi i masę ciała.
  • Witaminy, minerały i wiele innych. Pół awokado zapewnia 15% dziennego zalecanego spożycia kwasu foliowego (witamina B9), 10% potasu i 5% magnezu, a także różne związki roślinne zwane fitochemikaliami. Wszystkie te składniki odżywcze – wraz z kwasem oleinowym i błonnikiem – zostały niezależnie powiązane z lepszym zdrowiem serca.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieje tak wiele pysznych sposobów na dodanie awokado do posiłków. Na śniadanie tosty z awokado, awokado jako pasta do kanapek i dodatek do sałatek.

Buduj swoją świadomość tego co jesz z Prohab Kalisz. Nie musisz obawiać się tłuszczy w swojej diecie, jeżeli spożywasz te zdrowe jak, np. awokado.

Dieta powinna być pełnowartościowa i bogata w białko, tłuszcze i węglowodany. Ale źródłem tych składników mają być zdrowe produkty. Wybieraj mądrze produkty pełnoziarniste i zdrowe oleje, które zastąpią puste kcal.

 

Źródło: www.health.harvard.edu/blog/enjoy-avocados-eating-one-a-week-may-lower-heart-disease-risk-202204112725