Energetyzujące alternatywy dla kawy: co warto wiedzieć

 

Kiedy brakuje ci energii, czy warto spróbować yerba mate, herbaty yaupon, matchy i innych napojów, które obiecują podobne korzyści energetyczne i zdrowotne? Według Międzynarodowej Rady Informacji o Żywności takie alternatywy dla kawy , często sprzedawane jako napoje wellness , zyskują na popularności.

Jak więc kilka popularnych alternatyw łączy się pod względem odżywczym? Czy polegają na kofeinie w celu zwiększenia energii? Czy zawierają potencjalnie zdrowe (lub niezdrowe) związki roślinne?

Podstawowe informacje o kawie i herbacie

Według badania National Coffee Association, 70% dorosłych Amerykanów pije kawę , a 62% z nich robi to codziennie. Badania obserwacyjne powiązały związki w ziarnach kawy zwane polifenolami i przeciwutleniaczami z korzyściami zdrowotnymi , w tym niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, chorób serca i zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Jednak większość z nas prawdopodobnie nie pije go z tych powodów.

Miłośnicy kawy cieszą się zastrzykiem energii z kofeiny, która poprawia klarowność i koncentrację oraz delektują się jej zapachem i bogatym, głębokim smakiem. Mimo to nie wszyscy są jej fanami: kofeina sprawia, że ​​niektórzy ludzie czują się roztrzęsieni, a kofeina i kwasowość mogą podrażniać wrażliwe żołądki.

Kuzynka kawy, herbata, jest drugim po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie i cieszy się nią jedna trzecia Amerykanów. Większość rodzajów herbaty zawiera około połowy kofeiny z kawy (herbaty ziołowe mają niewiele lub wcale) przy mniejszej kwasowości. Herbata zawiera prozdrowotne związki przeciwutleniające, takie jak flawanole.

Porównanie kofeiny: 8 uncji parzonej kawy zawiera około 95 mg kofeiny; kawa rozpuszczalna o

koło 60 mg; czarna herbata około 47 mg; i zielonej herbaty około 28 mg.

Co warto wiedzieć o yerba mate

Yerba mate (lub mate) to herbata ziołowa z drzewa Ilex paraguariensis w Ameryce Południowej, która ma ziemisty i bardziej gorzki smak niż inne herbaty. Zawiera przeciwutleniające polifenole, takie jak kwas chlorogenowy, a także tyle samo kofeiny co kawa lub więcej (80 do 175 mg na filiżankę). Wstępne badania sugerują, że może to sprzyjać utracie wagi i obniżać poziom cholesterolu we krwi, ale badania nie są jednoznaczne. Użytkownicy zgłaszają mniejsze zmęczenie i lepszą koncentrację — prawdopodobnie dzięki zawartości kofeiny — ale bez roztrzęsienia.

Wady: niektóre metody przetwarzania mate, takie jak suszenie liści dymem, mogą wprowadzać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne — te same substancje rakotwórcze, które znajdują się w grillowanym mięsie. Niektóre badania łączą picie dużych ilości mate ze zwiększonym ryzykiem niektórych nowotworów , w tym głowy i szyi, żołądka, pęcherza moczowego i płuc. Jednak niewędzona mate (która jest przetwarzana przez suszenie powietrzem) może być bezpieczniejsza.

Co warto wiedzieć o herbacie Yaupon

Podobnie jak mate, yupon jest herbatą ziołową. Pochodząca z USA ma łagodny trawiasty smak podobny do zielonej herbaty. Zawiera kwas chlorogenowy i przeciwutleniacze, które rzekomo zmniejszają stany zapalne i dodają energii. Ta herbata ma 60 mg kofeiny na filiżankę, a także dostarcza teobrominę, związek strukturalnie podobny do kofeiny występującej w ziarnach kakaowca i wielu herbatach. Teobromina zwiększa przepływ krwi i może zwiększać energię i czujność, ale ten wzrost zaczyna się wolniej i trwa dłużej niż kofeina, która zapewnia szybki, ale krótkotrwały wzrost.

Wada: Połączenie teobrominy i kofeiny może zwiększać częstość akcji serca i zakłócać sen, zwłaszcza jeśli wypijesz dużą ilość yauponu lub popijasz go zbyt blisko snu.

Co warto wiedzieć o herbacie matcha

Matcha pochodzi z tej samej rośliny Camellia sinensis co zielona herbata. Jednak w przeciwieństwie do zielonej herbaty matcha jest uprawiana w cieniu, co chroni ją przed światłem słonecznym i utlenianiem oraz przyczynia się do jej jasnozielonego koloru i wyższej zawartości polifenoli. Całe liście i łodygi herbaty matcha są mielone na drobny proszek, który następnie miesza się z gorącą wodą lub mlekiem. Matcha zawiera około 40 do 175 mg kofeiny na filiżankę i ma takie same przeciwutleniające polifenole jak zielona herbata, w szczególności teaninę i katechiny. Ponieważ jednak do produkcji matchy używa się całych liści, może ona zawierać wyższe stężenia niż standardowa zielona herbata.

Wada: podczas gdy zielona herbata ma niskie lub umiarkowane ilości kofeiny, matcha może mieć bardzo duże ilości, nawet większe niż kawa.

Co warto wiedzieć o kawie z cykorii

Cykoria jest korzeniem rośliny Chicorium Intybus , która jest suszona, prażona i mielona w celu wytworzenia napoju. Cykoria zawiera prebiotyczny błonnik zwany inuliną, który karmelizuje podczas palenia, nadając napojowi ciemnobrązowy kolor o orzechowym, słodszym i mniej gorzkim smaku niż tradycyjna kawa. Smakuje podobnie do zwykłej kawy, ale nie zapewnia takiego samego zastrzyku energii, ponieważ nie zawiera kofeiny. (Niektórzy ludzie mieszają kawę z cykorii z parzoną kawą, aby uzyskać napój o niższej zawartości kofeiny.) Badania na zwierzętach wykazały, że korzeń cykorii ma właściwości przeciwzapalne. Inulina może korzystnie wpływać na mikrobiom jelitowy i zdrowie jelit, ale niewielkie ilości występujące w kawie z cykorii prawdopodobnie nie przyniosą takich korzyści.

Wady: roślina cykorii pochodzi z tej samej rodziny co ambrozja, więc kawa z cykorii może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych na pyłki ambrozji.

Najważniejsze

Alternatywne dla kawy napoje wellness mogą zawierać związki roślinne podobne do tych występujących w zwykłej kawie i zielonej lub czarnej herbacie. Dobrze jest je wybrać, jeśli lubisz smak. Po prostu nie zakładaj, że są zdrowsze, ponieważ żadne mocne dowody nie potwierdzają twierdzeń dotyczących utraty wagi, zdrowia serca lub zapobiegania rakowi.

Napoje te najlepiej smakują same lub z odrobiną cytryny, miodu, niesłodzonego mleka lub mleka roślinnego. Przetwarzanie i dodawanie składników może zniweczyć wszelkie prozdrowotne działanie naturalnie występujących związków roślinnych. Na przykład niektóre badania sugerują, że dodanie białka i tłuszczu do herbaty poprzez mleko lub śmietankę może zmniejszyć właściwości przeciwutleniające i dezaktywować flawonoidy . I nawet jeśli naturalne związki pozostają nienaruszone, nasycenie napoju cukrem, pół na pół, syropem lub bitą śmietaną zamienia go w deser, neutralizując wszelkie potencjalne korzyści zdrowotne.

A my przypominamy, że najlepszym zastrzykiem energii jest ruch! Dlatego uprawiaj regularne ćwiczenia. Umów się już dziś z naszym trenerem personalnym. Prohab Kalisz.

 

Źródło: https://www.health.harvard.edu/blog/energy-boosting-coffee-alternatives-what-to-know-202302222893